Zioła w kuchni

Zioła w doniczkach to idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają sposobów posiadania własnego ogródka. Wykorzystywane są one do potraw z różnorakich kuchni świata, m.in.

włoskiej, polskiej oraz francuskiej, dlatego bardzo dobrze posiadać je zawsze pod ręką. Można wykorzystać je także jako detal dekoracyjny, który doskonale sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni doskonale wkomponuje się we wnętrze i sprawi, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Jednakże, zioła w doniczkach to przede wszystkim wygoda. Dzięki nim w trakcie gotowania nie należy myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw lepiej niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać można też jako ozdoba talerza , co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań pozwoli zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy znaleźć w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Coraz częściej możemy zakupić je w supermarketach, pomimo to warto korzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Ze stuprocentową pewnością znajdziemy je w sklepach ogrodniczych albo u producenta zajmującego się bezpośrednio produkcją świeżych ziół. Można także wyhodować je własnymi siłami, natomiast wymaga to na prawdę dużo pracy oraz czasu. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej, trzeba też odpowiednio o nie zadbać. Potrzebują one ogromnej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, adekwatnej gleby a także doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Sprawdź również informacje na stronie: pietruszka w doniczce.