Zamrażanie szokowe funkcjonuje tak samo. Metoda zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W sytuacji wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Szokowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo efektywne i wybierane już bardzo często, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości specjalistycznych chłodni i mroźni stosuje się tylko takie metody, bo one umożliwiają sporą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy doskonale, że właściwie każdy, kto para się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie równocześnie zainteresowany tym, ażeby zwiększyć wydajność własnego działania i równocześnie zaoszczędzić środki finansowe, jeżeli jest to wyłącznie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorakie produkty, wręcz te wyjątkowo nieodporne i bardzo szybko psujące się.
Zobacz więcej: zamrażanie szokowe.