Które zioła sprawdzają się w kuchni

Każdy ma w domu suszone zioła kupowane w torebkach w sklepie. Wręcz zimą można posiadać świeże zioła w zasięgu ręki. Ich koszt jest niewielki, nie należy także się nimi przesadnie zajmować.

Wystarczy podlać je wodą, zazwyczaj codziennie, zdarza się, że rzadziej, i ustawić w miejscu, w którym będą miały dostęp do światła. Powinno się jedynie pamiętać, ażeby nie przelewać doniczek. Są niewielkie i zbyt duża ilość wody może sprawić, że korzenie ziół będą gniły. Ekologiczne zioła można zakupić w sklepach ogrodniczych. Do każdej doniczki dołączona jest ulotka z informacją o tym, jakie stanowisko jest najlepsze dla danej rośliny. Zazwyczaj zioła doceniają pełne słońce, niemniej jednak powinno się pamiętać, żeby chronić je przed sparzeniem przez całe słońce. Pietruszka w doniczce nie jest zbyt wymagająca. Wręcz bez podlewania może przetrwać kilka dni. Nawet jeżeli już jej łodyżki zaczną usychać, łatwo je odratować. Pietruszka kontroluje się w kuchni nie tylko jako dodatek do potraw. Dietetycy zauważają, że ma działanie odchudzające, więc polecają ją pacjentom, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Najczęściej proponują w swoich jadłospisach dodawanie świeżej pietruszki do twarogu, pesto lub smoothie. Świeżo mielona albo drobno pokrojona pietruszka ma nieco cierpki smak, ale nigdy nie jest dominującym czynnikiem, więc nie zepsuje dania. Jeśli ktoś zdecyduje się zakupić tymianek w doniczce, musi pamiętać o tym, by nie przelewać rośliny i chronić ją od wiatru. Co roku należy go przycinać, najlepiej wczesną wiosną, wówczas zaczyna intensywnie rosnąć.
Sprawdź również informacje na stronie: tymianek w doniczce.