By wykonać projekt sklepu, trzeba nie tylko i wyłącznie rozrysować półki i regały a także zagospodarować przestrzeń dla pracowników (magazyn, czy pokój socjalny). Istotne jest też to, aby sklep spełniał szereg przepisów, które pracownicy sanepidu sprawdzą przed jego otwarciem. Korytarze między regałami muszą mieć określoną szerokość, by klienci mogli swobodnie się przemieszczać. Artykuły spożywcze muszą być umieszczone w dokładnie sprecyzowanej odległości od tych przemysłowych, czy chemicznych, żeby mogły być dopuszczone do dystrybucji. Projekt sklepu spożywczego, czy projekt piekarni wymagają od architekta wiedzy nie tylko i wyłącznie z zakresu sztuki projektowania. W sklepie odzieżowym jest nieco zupełnie inaczej i w związku z tym, że produktów jest zwykle mnie niż w sklepie spożywczym, czy przemysłowym, łatwiej zagospodarować całą przestrzeń. Można też puścić wodze fantazji i zaprojektować ciekawe oświetlenie albo sposób prezentacji ubrań na wieszakach. Lady, czyli stanowiska kasowe w takich sklepach mogą być bardziej zabudowane. Istotne jest również to, by w projekcie uwzględnić miejsce na przymierzalnie. Tam w grę wchodzi zarówno projekt odpowiedniego oświetlenia i luster. Ładnie zaprojektowany sklep przyciągnie klientów i spowoduje, że będą bardzo chętnie robili zakupy.
Zobacz więcej: projekt sklepu odzieżowego lublin.